Hai! Welkom bij deze blog over verbinding in het gezin. Ik ga je een aantal waardevolle tips geven, waardoor de verbinding met je partner én in het gezin weer kan gaan stromen.
Tip 1: Scherm weg!
Het is waarschijnlijk dat het er bij iedereen een beetje ingeslopen is; het continu op je scherm kijken. Nog even dat ene mailtje lezen, of nog even dat ene appje beantwoorden voordat je rustig kunt gaan slapen.
Mijn tip is: geen scherm in de slaapkamer voordat jullie naar bed gaan. Uit met dat ding! Je zult zien dat de gesprekken vanzelf ontstaan.
Tip 2: Tijd maken voor elkaar.
Tijd maken voor elkaar is ook een hele belangrijke, en dan vooral het plannen daarvan. Plan samen elke dag in je agenda een moment om even bij elkaar in te checken. Hoe gaat het met de ander? En hoe gaat het met jou? Al is het maar 5 á 10 minuten, het is ontzettend belangrijk om even te horen hoe het met de ander gaat, of zelf even je gevoelens kunt benoemen.
Een waardevolle vraag die je elke dag aan elkaar kunt stellen is: Waar ben je dankbaar voor?
Als je een gezin hebt is het ook heel fijn om deze vraag aan je kinderen te stellen. Het kan soms iets heel kleins zijn, maar zo ontdek je waar de ander dankbaar voor is (geweest) die dag.
Tip 3: Luister naar elkaars emotie.
Echt naar elkaars emoties luisteren is zo makkelijk nog niet., want welke emoties zijn er allemaal?
Ben je er mee opgevoed dat het helemaal ok is om jouw emoties te delen, of hield je ze altijd voor je?
Het kan super waardevol zijn om je emoties echt te kunnen delen met je partner.
Als jouw partner vraagt: “Hoe gaat het met je?”, probeer dan zo duidelijk mogelijk jouw emoties te benoemen.
Het standaard antwoord: “Het gaat goed” , voldoet niet. Op deze manier checkt jouw partner meteen uit, omdat hij hier niks mee kan.
Benoem emoties, bijvoorbeeld: ik ben moe, want….. Of ik ben boos, want…. Ik ben heel enthousiast, want…
Zo vertel je al veel meer over je huidige emotie, in meer dan een paar woorden, en kan jouw partner hier ook op inspelen en doorvragen.
Het maakt je ook enthousiaster om op deze manier aan je partner te vragen hoe het met hem/haar gaat.
Hoe meer je leert om elkaar te vertellen welke emoties je op dit moment voelt, hoe beter de ander jou kan inschatten. Zo komt je partner te weten hoe hij/zij in verbinding met je kan komen, of juist niet.
Als je partner bijvoorbeeld aangeeft verdrietig te zijn, kun je vragen hoe je er voor hem/haar kunt zijn. Je partner zal dan aangeven wat het beste werkt op dat moment,
Als je deze emoties deelt, en de ander daar op in kan spelen door vragen te stellen, krijg je echt het gevoel dat je gehoord en gezien wordt.
Tip 4: Je kunt pas in verbinding met de ander komen, als je eerst in verbinding bent met jezelf.
We hebben het vaak over zelfliefde of selfcare. Embodyment is heel belangrijk om in verbinding te komen met jezelf.
Ik heb een oefening voor je opgenomen met tips om in verbinding met jezelf te komen.