Moederwond, welke gevolgen heeft dit voor je relatie en je gezin?
De dochter van 10 jaar, neemt vaak de rol van verzorger op zich, zowel voor haar jongere broer als soms voor haar ouders, omdat ze aanvoelt dat haar ouders emotioneel worstelen. Dit is een zware last voor een kind.
Beide ouders hebben een moederwond waardoor beide ouders moeite hebben om emotioneel beschikbaar te zijn.
Hoe werkt dit binnen een gezin?
Vader groeide op met een moeder die emotioneel afwezig was en die veel kritiek had. Hij voelde zich nooit goed genoeg en zocht voortdurend naar goedkeuring en bevestiging.
De gevolgen hiervan zijn.
Dat vader moeite heeft met het uiten van zijn emoties en de neiging om zich terug te trekken wanneer hij zich gekwetst voelt. Hij zal het herkennen als ‘op slot schieten’ of in zijn schulp kruipen’. Hij heeft ook een diepgeworteld gevoel van onzekerheid en moeite met het vertrouwen van anderen.
Verstikt en niet gehoord
Moeder groeide op met een moeder die overbeschermend en controlerend was/is, waardoor ze zich verstikt en niet gehoord voelde. Ze kreeg weinig ruimte om haar eigen beslissingen te nemen en voelde zich vaak bekritiseerd.
De gevolgen voor moeder. Ze worstelt met het stellen van grenzen en heeft de neiging om mensen te pleasen. Ze heeft moeite om voor zichzelf op te komen en zoekt constant naar goedkeuring van anderen.
Emotionele verwaarlozing
De twee kinderen, van 10 en 8 jaar, ervaren hierdoor emotionele Verwaarlozing. Beide ouders hebben moeite om emotioneel beschikbaar te zijn voor hun kinderen vanwege hun eigen onverwerkte moederwonden. De kinderen voelen zich vaak ongehoord en onbegrepen. Door de emotionele afwezigheid van hun ouders ontwikkelen de kinderen gevoelens van onzekerheid en angst. Ze hebben moeite om hun emoties te uiten en weten niet goed hoe ze met stress moeten omgaan.
Opstandig en boos
De zoon van 8, Hij is opstandig en boos op school en thuis. Dit is een manier om aandacht te krijgen of om te gaan met zijn gevoelens van verwaarlozing.
Het relatie probleem
In de relatie is het grootste probleem dat de ouders niet effectief met elkaar communiceren vanwege hun eigen onzekerheden en angsten. Dit leidt tot frequente misverstanden en conflicten. Beiden zijn ze emotioneel teruggetrokken, wat leidt tot een gevoel van isolatie binnen het gezin. Ze hebben moeite om liefde en steun te tonen, zowel naar elkaar als naar hun kinderen.
Moederwond is onverwerkt trauma
Het is belangrijk dat beide ouders gecoacht worden op hun moederwond onverwerkte emoties en trauma’s uit hun eigen kindertijd spelen een grote rol in hun ouderlijke stijl en hun interacties met elkaar en hun kinderen.
Welke dynamiek is er tussen moeder en kinderen?
Moeder kan, door haar eigen ervaringen, proberen haar kinderen te beschermen door overbeschermend en controlerend te zijn, wat de kinderen het gevoel kan geven dat ze niet vertrouwd worden of niet in staat zijn om zelf beslissingen te nemen.
Welke dynamiek is er tussen vader en kinderen?
Doordat vader het moeilijk kan praten over gevoelens en ervaringen, kat dit leiden tot een kloof in de vader- zoon relatie. Vader kan ofwel te streng en controlerend zijn, wat de onafhankelijkheid onderdrukt, of te laks en afstandelijk, waardoor de zoon zonder duidelijke richtlijnen en ondersteuning opgroeit. De zoon leert door het gedrag van zijn vader te observeren en kan onbewust dezelfde emotionele vermijding en onzekerheid overnemen. Door vader’s eigen onzekerheid en lage zelfwaardering kan hij moeite hebben om positieve bekrachtiging en complimenten aan zijn zoon te geven. Het effect op zijn dochter is dat zij een laagzelfbeeld kan hebben, hierdoor kan ze in relaties met mannen het patronen van afhankelijkheid herhalen of het aangaan van ongezonde relaties. Het gebrek aan communicatie zal haar vatbaar maken voor depressie, angst en andere emotionele problemen.
Verbind het gezin
Het doorbreken van deze cyclus van emotionele wonden vergt tijd en inzet. Verbinding, communicatie en emotionele veiligheid gaan een belangrijke bijdrage leveren. Voor zowel de relatie van de ouders als in de relatie met de kinderen. Het is zeker mogelijk om een gezondere en meer ondersteunende gezinsomgeving te creëren.
Voel je veel weerstand, dan is dit precies wat je te doen hebt. In het coachingprogramma ‘Verbind het gezin’ coachen we je door de struggles van de moederwond zodat jij en je partner kunnen verbinden met elkaar en jullie beide ook met de kinderen.
In de laagdrempelige relatie check-in kun je op vrijdagavond kennis met ons maken en gelijk een verdiepende en leuke date-night hebben. Klik hier voor meer informatie en data.